Nieuws


NIEUWS

Een opleiding weerbaarheid op maat ontwikkelen.

Vanaf oktober 2023 werken wij als expert een jaar lang mee aan de Train de trainer opleiding weerbaarheid op maat. Zin om de opleiding mee te ontwikkelen en/of uit te testen?
Contacteer ons
Lees meer

Over persoonlijke assistentie.

Hoe kunnen we het recht op persoonlijke assistentie waarmaken?

Persoonlijke assistentie bleek in de afgelopen 2 decennia in Vlaanderen een van de belangrijkste sleutels voor inclusie. Honderden kinderen, jongeren en volwassenen die voor hun 65ste levensjaar een handicap verwierven, bouwden met behulp van persoonlijke assistentie hun leven uit, midden in de samenleving. Het gaf hun kansen om in de maatschappij te wonen, naar de gewone school te gaan, een gewone job op te nemen, relaties aan te gaan met andere mensen zonder afhankelijk van hen te zijn voor zorg. Heel normale zaken die echter zonder persoonlijke assistentie onhaalbaar waren. Persoonlijke assistentie geeft mensen beslissingsrecht en laat hen daarom toe hun menselijke waardigheid te behouden. Persoonlijke assistenten doen een topjob.

Het recht op persoonlijke assistentie is ook opgenomen in het VN-Verdrag inzake de rechten van Personen met een Handicap. Maar de politiek doet nog veel te weinig om dit recht waar te maken, stelt vzw GRIP. GRIP staat voor Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap. Het is de mensenrechtenorganisatie in Vlaanderen die de uitvoering van het VN-Verdrag opvolgt. Om het recht op persoonlijke assistentie sterker onder de aandacht brengen, schreef GRIP een manifest. Dat is een tekst waarin uitgelegd wordt wat persoonlijke assistentie is, waarom het zo belangrijk is en met welke beleidsmaatregelen het recht op persoonlijke assistentie wél kan worden waargemaakt.

Persephone steunt de oproep van GRIP om het recht op persoonlijke assistentie te versterken. Voor mensen die dit nodig hebben is het een belangrijke sleutel tot een waardig en actief leven. Als de overheid je assistentie niet betaalt, dan moet je het zelf betalen. Dat maakt mensen armer.

Je kan hier het manifest persoonlijke assistentie lezen in word
Je kan hier het manifest persoonlijke assistentie lezen in pdf

Persephone werkt voor en door VROUWEN met een handicap. Een voorbeeld van onze specifieke rechten: het recht op moederschap hangt nauw samen met het recht op assistentie. Dat is zonneklaar. Hier vind je er nog meer!

In 2020 bestonden wij 25 jaar!

Dat vierden wij met een ambitieus project, dat nog steeds doorloopt. Kort voor ons eerste toonmoment haalden we Kerk en Leven. Nadien besteedde ook Wablieft aandacht aan onze première.

Wij, vrouwen met een handicap, kunnen verbazend veel!

Dit is niet alleen ons motto, het was ook het thema van onze conferentie n.a.v. onze twintigste verjaardag. Daarmee haalden we de Gazet van Antwerpen EN het weekblad Wablieft.

Geweld tegen vrouwen met een handicap: onderzoeken

In ons boek ‘Geweld tegen vrouwen met een handicap deel 2‘ wezen wij op het schrijnend gebrek aan onderzoek rond geweld tegen vrouwen met een handicap. Wij bezorgden een exemplaar van ons boek aan Liesbeth Homans, Vlaams minister van o.a. gelijke kansen. Met resultaat! Ze gaf de universiteit Gent opdracht om een onderzoek te starten naar seksueel geweld tegen vrouwen met een beperking.
Dat onderzoek is nu af.

Lees het rapport
Lees hier het artikel in De Standaard

Juultje Holla deed namens Inclusion Europe een onderzoek naar wat vrouwen met een verstandelijke beperking in Nederlandse instellingen ervaren als geweld, en wat dit voor effect heeft op hun latere leven als ze uit de instelling komen. Eind 2016 mailde ze ons: ‘Ik denk dat jullie boeken een goed uitgangspunt zouden kunnen vormen, ik zou deze boeken dan ook graag kopen.’ Ook haar onderzoek is nu af.
Lees de Nederlandse samenvatting
Lees het rapport (Engels)
Lees de gemakkelijk lezen versie (Engels)

Eva Vergaert van de Vrije Universiteit Brussel bestelde in november 2018 onze twee boeken over geweld, bij de start van het onderzoeksproject ‘partnergeweld: impact, processen en beleid in België’. De resultaten van dit onderzoek (finaal rapport en slides van de eindconferentie) zijn nu te vinden via https://nicc.fgov.be/ipv-propol (onder het tabblad events).
Daarnaast werd ook het boek ‘gekruiste perspectieven op partnergeweld’ gepubliceerd.
Eva schreef haar doctoraatsonderzoek ‘Partnergeweld en de huisartsenpraktijk. Naar intersectionele zorgpraktijken’ in het Engels.
Lees de Nederlandse samenvatting

In 2022 deden studenten criminologie van de VUB op onze vraag onderzoek naar ‘factoren die de meldingsbereidheid van geweld gepleegd door hulpverleners ten aanzien van vrouwen met een handicap beïnvloeden’.
Lees het rapport

Geweld tegen vrouwen met een handicap: een lied

Tijdens de Vrouwendag van 2016 klonk de boodschap dat gender-gerelateerd geweld universeel is, net als het verzet ertegen. Wij werkten dit thema mee uit. Lady Angelina creëerde met onze inspiratie een lied. Vier van onze leden vormden daarbij haar koor. Zij kregen terecht een daverend applaus!

Gesprek over vrouwen met een beperking en arbeid

Lees hier meer

Handicap en armoede

Je kan hier onze eigenste Ann Van den Buys verschillende keren in beeld zien in dit interessante nieuwsitem.
(VRT uitzending van 05/10/2010 over Handicap en armoede.)

© VRT

Ons boek ‘Blij dat ik leef!’

Het boek BLIJ dat ik LEEF! is nog beschikbaar, ook op Daisy-CD.
Het leven met een handicap is niet gemakkelijk, maar zeker wel de moeite waard! Dit willen wij tonen met een hoek met teksten van vrouwen met een handicap of invaliderende chronische ziekte. Levensverhalen van blije vrouwen met een handicap!..
Lees meer over het boek

Graag uw reactie.
U heeft het boek ‘Blij dat ik leef!’ gelezen, of u hoorde de verhalen. Wat maakt dit bij u los?
Misschien hebt u ook een verhaal te vertellen. Wij zijn heel nieuwsgierig naar uw reactie. U kan dit mailen naar ons.

STOP huiselijk geweld

Ons boek “Geweld tegen vrouwen met een handicap” is nog beschikbaar, zowel in gedrukte vorm als op Daisy-CD. De Engelse, Franse en Duitse vertaling zijn verkrijgbaar in electronische vorm.
Lees meer over het boek

Op 25 november, de internationale dag tegen geweld op vrouwen, publiceerde het Feministisch Platform Tegen Geweld Tegen Vrouwen een opiniestuk over het Verdrag van Istanbul in België. Wij ondertekenden het mee.
Lees hier meer

Omgaan met zienden.

Een leuke tekst over hoe je moet omgaan met mensen zonder visuele handicap. Verhelderend!
Omgaan.pdf