LOGO KLEINPersephone vzw

  DOSSIERS

  Geweld

  Moederschap

 

  Nieuws

  Agenda

  Activiteiten

leftbutton.gif (1634 bytes)
leftbutton.gif (1634 bytes)leftbutton.gif (1634 bytes)leftbutton.gif (1634 bytes)leftbutton.gif (1634 bytes)leftbutton.gif (1634 bytes)leftbutton.gif (1634 bytes)leftbutton.gif (1634 bytes)leftbutton.gif (1634 bytes)leftbutton.gif (1634 bytes)leftbutton.gif (1634 bytes)leftbutton.gif (1634 bytes) buttonboven.gif (2431 bytes)leftbutton.gif (1634 bytes)
BLIJ dat ik Leef!

Inleidng

Ann Van den Buys

 

     Wij zijn blij dat we leven. Wij, dat zijn vrouwen met één of andere handicap. Sommigen onder ons zijn moeilijk te been, anderen zien slecht of hebben epilepsie, nog anderen hebben reuma of een stofwisselingsziekte, om er enkele te noemen. De verscheidenheid aan handicaps en/of ziekten maakt dat we elkaar kunnen helpen en dat is leuk. Samen geraken we overal.  

     Samen hebben we ook dit boek gemaakt. Om duidelijk te zeggen dat leven met een handicap de moeite loont. Het is veel meer dan een tranendal. Vaak staren mensen zich blind op de beperkingen die een handicap met zich meebrengt. Dat heeft dramatische gevolgen: maar al te vaak kiezen ouders voor abortus als ze weten dat hun kindje gehandicapt zal zijn. Anderen stappen naar de rechter om een schadevergoeding te eisen omdat hun kind leeft, terwijl het volgens hen beter zou geweest zijn dat het nooit geboren was. Wij vinden het de hoogste tijd om tegen deze zwarte visie in te gaan. In dit boek krijgt u de realiteit voorgeschoteld: soms is die inderdaad zwart, maar veel vaker is ze heel kleurrijk of is het zwart doorweven met zilveren en gouden draden.

      De realiteit. Onze realiteit. We schrijven uit onze eigen ervaring. Onze levensverhalen vindt u in deel 1. In deel 2 zijn mensen aan het woord die het leven met een handicap dag in dag uit mee-maken: ouders of pleegouders, een broer of een zus, een partner. Zo willen we ook ruimte geven aan mensen die niet kunnen spreken of schrijven: mensen met een zware mentale handicap bijvoorbeeld, of kinderen. In deel 3 hebben we de krantenartikels gebundeld die ons in onze pen deden kruipen, aangevuld met een ethisch-juridische beschouwing.

     Kleuren worden pas zichtbaar als we de realiteit kunnen aanvaarden. Kan u op dat vlak nog inspiratie gebruiken, dan verwijzen we u naar deel 4.

     Leeft u zelf met een handicap, dan herkent u ongetwijfeld iets in dit boek. “Ikzelf put ook moed uit de vele teksten, naast de ontroering!”, liet een lid ons weten.

     Onze realiteit is veelkleurig, onze vereniging Persephone vzw, is dat ook, enerzijds vanwege de verscheidenheid in onze handicaps, anderzijds omdat we van bij de start voor pluralisme gekozen hebben. Wij respecteren ieders levensbeschouwelijke visie. We maken deel uit van een internationaal netwerk van zusterorganisaties, dat op zijn beurt ook kleurrijk is. Twee buitenlandse vrouwen met een handicap schreven speciaal voor dit boek hun verhaal neer. Achteraan stellen we onze doelstellingen en onze werking uitgebreid voor.

  “Ik ben blij dat ik leef!” is geen boek om in één ruk uit te lezen. De kleuren komen beter tot hun recht als u de tijd neemt om ze te verkennen.

  De verhalen zullen zeker wat losmaken. Wenst u achteraf uw overwegingen met ons te delen? Doen! Voor ons is dat ook leerzaam.

   Veel leesplezier!

 

Terug