Onze naam
“Persephone” klinkt u waarschijnlijk vreemd in de oren. We zochten naar een mythologische figuur die goed in onze kraam past. Zo ontdekten we Persephone, 1 van de drie kwetsbare Griekse godinnen. Zij staat open voor verandering, houdt rekening met het onderbewuste, geeft ruimte aan anderen en last but not least biedt ze de meeste groeikansen.
Wie de mythologie kent, ziet nog iets. Hades is verliefd op Persephone, dochter van Demeter en Zeus. Hij is sluw en weet dat ze dolgraag witte tulpen ziet. Hij zet witte tulpen in zijn tuin, en schaakt haar als ze die wil plukken.
Zeus is woedend op Hades en degradeert hem als straf tot koning van de onderwereld. Demeter wil uiteraard haar dochter redden en maakt haar beklag bij Zeus. Samen komen ze tot een compromis: zes maanden per jaar mag Persephone bij haar familie wonen; de andere maanden moet ze bij haar man blijven. De maanden dat Persephone in de onderwereld woont, is het herfst en winter; de andere maanden is het lente en zomer. Wij, vrouwen met een handicap, vinden ons terug in dit verhaal. Net als Persephone blijven wij niet zitten bij de donkere periodes van ons leven. Steeds opnieuw zoeken wij de weg naar het licht.
De witte tulp symboliseert de onschuld in Persephone, maar ook de kracht, de hoop en de liefde die ze voelt en waarin ze blijft geloven. Ook staat die tulp voor het vrouwelijke en de hoop en de kracht die Persephone haalt uit de lente, want dan mag ze terug naar haar familie toe. Hades gebruikt de witte tulp als aas. Hier staat die tulp dus voor macht, duister, lokaas, enzovoort.
De symboliek van de witte tulp zit helemaal in de thema’s waarrond wij werken:
- gespreksnamiddagen rond relaties, rond seksualiteit, rond moederschap, workshops kleur- en stijladvies: op en top vrouwelijk, geworteld in kracht, hoop en liefde
- gespreksnamiddagen rond assertiviteit en zelfredzaamheid, rond privacy en hulp: wij versterken elkaars kracht om ongewenste “hulp” te stoppen
- in workshops weerbaarheid en zelfverdediging leren wij onze lichaamstaal in de strijd gooien, plus ons verbaal EN fysiek verdedigen: een krachtig halt aan machtsmisbruik!
- wij formuleren krachtige beleidsvoorstellen rond tewerkstelling, rond toegankelijkheid van vluchthuizen,…
- via workshops voor verenigingen en scholen verbeteren wij de beeldvorming: wij, vrouwen met een handicap, kunnen verbazend veel!
De dualiteit van het leven weerspiegelt zich ook in onze boeken:
- Blij dat ik leef!
- Geweld tegen vrouwen met een handicap.
- Geweld tegen vrouwen met een handicap deel 2.